Vanya Godjelova

Ваня Годжелова е родена на 15 юли 1992 г. в Пловдив. През 2011 г. завършва специалност "Живопис" в НХГ „Цанко Лавренов“ – Пловдив. През 2017 г. – магистратура по живопис, специалност "Педагогика на обучението по изобразително изкуство", АМТИИ. През 2019 г. участва в Докторската програма „Методика на обучението по изобразително изкуство” с професионално направление „Педагогика на обучението“, АМТИИ, Пловдив.

Участва активно със самостоятелни и в общи изложби. През 2017 г. получава Награда на Дружество на пловдивските художници за Млад автор. През 2015 г. – Поощрение от галерия Aspect в конкурса за млад автор. През 2014 г. е наградена с Втора награда в категория "Изобразително изкуство" на Националния конкурс "Душата на един извор", Ямбол.

Работи основно в областта на живописта с акцент пейзажа, за когото тя споделя: Обичам спокойствието, което създава в мен природата, обичам невероятните гледки, които разкрива. Природата е изключителен майстор на цветове, нюанси и контрасти, остава само да се вгледаш в нея и тя дава готови шедьоври, ако успееш да се абстрахираш от цялото напрежение, което ни е обзело тук, в града. Природата е единственото нещо, което има смисъл да оставяме да оказва своето влияние върху нас.